Tuesday, November 28, 2006

Eastpak antidote tour, Kaapeli 27.11.2006



Pienen pilkahduksen valoa näin synkän marraskuun keskelle toi eilinen Kaapelin Eastpak Antidote Tour.

Kyseessä on Vansin sponsoroima keikkakiertue, jonka päätöskeikka esitettiin siis Helsingissä. Helsingin konsertin line-up oli seuraava (esiintymisjärjestyksessä): Bedouin Soundclash, Gogol Bordello, Danko Jones ja Disco Ensemble.

Bändien setit noudattivat pilkuntarkasti etukäteen suunniteltua ohjelmaa, eli n. 45min. setti, jonka jälkeen puolen tunnin aikana soittimet vaihtoon soundcheckit ja sitten uusi esiintyjä lavalle. Konsertti alkoi 19.15 ja päättyi suunnitellusti 23.30. Ihan tervetullut käytäntö varsinkin kun konsertti oli maanantai-iltana. Joskus meinaan sapettaa aika pahasti, että keskellä viikkoa keikkoja venytetään pitkälle puolen yön paremmalle puolelle ja sitten pitäisi seuraavana päivänä herätä vielä töihin tai kouluun virkeänä. Kakkihan sen tietää, että aloitusajat ovat täysin yleisön tai artistin tahdosta riippumattomia, eli myöhäisellä alkamis- ja päättymisajankohdalla pyritään vain maksimoimaan ravintolan olutmyynti. Hatuttaa kuitenkin...

Konsertin aloitti Bedouin Soundclash, jota olin kuullut tasan kerran ehkä n. 3 minuutin ajan aiemmin, joten mitään ennakkokäsitystä ei ollut kyseisestä bändistä. Vähän mitäänsanomaton kuva jäi edelleenkin, vaikka en sano että bändi huono olisi ollut. Sen vain olen itsestäni huomannut, että jos jotain bändiä alan oikeasti diggaamaan, niin sen musiikin täytyy olla

joko 1. heti täysin tiputtavaa
tai 2. sellaista etten tajua sitä ja joudun kuuntelemaan uudelleen

Useimmiten vielä parhaat bändit löytyvät jälkimmäisestä kategoriasta, musiikin pitää aueta hiljalleen ja lopulta huomaa, että levyiltä löytyy aina uusia helmiä, biisien keskeltä löytyy aina uusia koukkuja joita diggailla jne. Sama stoori on oikeastaan kaikkien bändien kanssa, jotka meikäläisen melko laajassa arvoasteikossa nousevat muiden yläpuolelle (esim. Tool, Mars Volta, Stam1na yms.) Bedouin Soundclash ei ainakaan Kaapelin keikan perusteella pudonnut ykköskategoriaan. Mikäli pystyn bändin musaa jostain hommata käsiini, niin voihan olla että se putoaa kakkoskategoriaan.
Illan kakkosartisti, Gogol Bordello, oli ainakin meikäläiselle se odotetuin. Näin keikan jälkeen on helppo sanoa, että monen muunkin mielestä ilmeisesti, sillä sen verran pähkinöinä ihmiset olivat keikan aikana. Itse tutustuin kyseiseen bändiin Ruisrockissa kesällä ja täytyy sanoa, että aika päräyttävä bändi on kyseessä. Henkilökohtaisesti en tosin tunne yhtäkään biisiä bändiltä, mutta ei se diggailua vähennä, sillä sen verran hyvä meininki orkesterin keikoilla on. Tälläkin kertaa Gogolit tykitti 45 minuuttisen settinsä alusta loppuun täysillä. Bändin kanssa lavalla kekkaloi välillä pari misua, jotka soittivat patarumpua ja lautasia, ja olivat pukeutuneet keltaisiin jumppatrikoisiin. Melko anarkistista menoa, mutta hauskaa.

Gogolin jälkeinen epäkiitollinen slotti oli varattu Danko Jonesille. Danko Jonesilla oli oma vannoutunut suomalainen fanikuntansa paikalla, ilmankos kaveri ravaa täällä yhtenään. Ruisrockissa kaverin läpät jaksoivat vielä huvittaa, mutta Ruisrock oli nyt liian tuoreessa muistissa ja Danko jäi vähän vähemmälle huomiolle. Omasta mielestäni Danko Jonesin musa on yksinkertaisen rockin prototyyppi eikä sinällään sytytä meikäläistä. Keikoilla bändi toimii paremmin, mutta kuten sanottua - viime keikka oli vielä liian tuoreessa muistissa.

Illan viimeinen esiintyjä oli kovasti hehkutettu Disco Ensemble. Disco Ensemble (kuten Danko Jones & Gogol Bordello) esiintyi kesällä Ruisrockissa ja silloin tämä bändi taisi mennä ihan täysin
sivu suun. Disco Ensemblesta on kovasti puhuttu jo melkein puolitoisa vuotta, mutta siltikään en ole oikein osannut muodostaa bändiin oikein mitään suhdetta. Tällä kertaa piti oikein jäädä väijymään tätä bändiä, josko sieltä joku biisi päräyttäisi oikein kunnolla.

Vaan ei. Olisiko tämä sitten johtunut
siitä, että paineet kasvoi kun sitä tunsi olonsa hieman ulkopuoliseksi siinä muiden diggareiden joukossa, aidonnou. Tutut voimasoittobiisit kyllä toimivat ihan jees, mutta ei vaan jäänyt oikein mitään tarttumapintaa kyseiseen bändiin. En kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon tämän bändin kanssa...voi olla että se hyvinkin aukeaa seuraavan levyn kautta. Ehkä mä oon vaan hidas:)

Loppuun tapahtuman plussat ja miinukset:
+ Gogol Bordello
+ Mr. Peter Haydenin singlevinyyli
+ Mukana ollut kaveriporukka

- Teinipainotteinen yleisö (tiedän, oon itekin joskus ollut niitä samoja räkänokkia)
- Naiset miesten vessassa (pitääkö niiden tunkea tukkimaan nekin!!!!!)

1 comment:

J. Sideways said...

Tän päivän Hesarissa oli haukuttu tapahtuman järjestelyjä (kortilla ei voinu ostaa, mistään ei saanu vettä, ylipitkät narikkajonot..).

Suoraan sanottuna illan teinipainotteisuus tuli kovana yllätyksenä. En tuntenu oloa niin kotoseks Bordellon keikan etuosassa, kun sillon kesällä Ruississa. Jumalauta, tuolla oli keski-ikä lähempänä 16 vuotta.. yritä nyt siinä hyppiessä varoa ettet tapa ketään.

Tulipa nyt koettua Kaapeli keikkapaikkana. Aika edessä täytyy olla, ettei äänet puuroudu. Seuraavalla kerralla Gogolia Tavastialla, kiitos. Ite ainakin aion ottaa niitten kanssa vielä kolmannen erän (ja kolmannen paidan).